• “Dankzij goed onderhoud kunnen wij de komende 10 jaar zorgeloos produceren!”

    Klantverhaal Bruil Machine

Bruil: 10 jaar produceren zonder onnodige kosten


“Dat hadden we veel eerder moeten doen”


Bruil is de partij die slimme bouwproducten maakt met minder materiaal. Als ontwikkelende bouwer geven zij vorm aan nieuwe concepten welke zij in de praktijk toetsen en vervolmaken. Omdat dit bedrijf constant innoveert werden verschillende afdelingen en bijbehorende machines onder de loep genomen. Grimbergen deed een uitgebreide inspectie waar een lijst met aanbevelingen uit voortkwam. Eén van de aanbevelingen was het opknappen van een gedateerde carrousel. Bruil koos ervoor om deze carrousel als eerste optimalisatieslag te nemen en kwam al snel bij Grimbergen terug met de vraag: ‘Wat moet er gebeuren om de carrousel minimaal 10 jaar, productief, soepel en veilig te laten draaien?’

Evert Oldenburg, Teamleider technische dienst, Bruil: “Wij hebben een carrouselsysteem die wordt gebruikt bij de productie van prefab betonnen gevel en wandelementen. De maltafels die hiervoor nodig zijn worden door een lanceersysteem in en uit de opslagmagazijnen bewogen. Het gaat om 50 maltafels van bijna 20 ton! Als je je dan bedenkt dat deze productie-inrichting is gebouwd in 1990, enige tijd heeft stilgestaan en vervolgens regelmatig storing had, dan begrijp je dat dit proces veel productiever kan.”

“We konden het probleem snel achterhalen dankzij het centrale bestuurssysteem”

Peter Tersteeg, Projectmanager Grimbergen: ”Al onze machines hebben een centraal besturingssysteem die wij op afstand kunnen monitoren. Binnen dit systeem wordt precies bijgehouden wanneer iets misgaat, wat er misgaat en in welk gedeelte van de machine dit het geval is. Hierdoor zagen we al snel dat de vele storingen voorkwamen bij de lanceerapparaten in de carrousel. Deze vertoonden overmatige slijtage waardoor zij de zware maltafels moeilijk konden ‘vastpakken’. Daarnaast zijn de maltafels verouderd en vervormt door het vele gebruik en de asymmetrische belasting, waardoor het eenzijdig vastklemmen met het lanceerapparaat steeds meer storingen gaf.”

Peter: “De oplossing? De lanceerapparaten zijn verbonden aan 4 liften. We hebben aan elke lift twee nieuwe lanceerapparaten bevestigd in plaats van één. Omdat de lanceerapparaten nu fungeren als elkaars reserve is de kans dat deze aan beide zijden niet goed “aanpikken” vele malen kleiner geworden. Door het uitvoeren van deze verbetering is het bewegen van de oude vervormde maltafels verbeterd. Bijkomend voordeel is dat de planning voor het reviseren van het productiemiddel, maltafels, over een langere periode kan worden uitgesmeerd zodat productieverlies tot een minimum wordt beperkt.”

“Tegenwoordig komen storingen bijna niet meer voor!”

Evert: “Voorheen moesten onze mensen regelmatig de machine inklimmen om storingen op te lossen. Veiligheid gaat bij ons voor alles, dus dat komt gelukkig bijna nooit meer voor. En natuurlijk is het feit dat de vele storingen zijn verholpen heel positief! Voor de productiviteit is dat heel belangrijk, want ja, storing en stilstand… dat kost het bedrijf echt geld.”

Problemen voor zijn? Wij helpen u graag met optimaal onderhoud! »

“Dankzij goed onderhoud kunnen wij de komende 10 jaar zorgeloos produceren!”

Evert: “Dit verhaal bewijst maar weer dat goed, preventief, onderhoud aan een machine ontzettend belangrijk is voor een productiebedrijf. Het is eigenlijk net als met een auto, die gaat ook jaarlijks door de APK. Dat moet met machines ook gebeuren. Zo ben je problemen vaak voor.”

“Wij hebben al 30 jaar een goede samenwerking met Grimbergen”

Peter: “Ik ben ooit betrokken geweest bij de bouw van dit productiesysteem. Daarom vond ik het echt mooi om dit project, samen met Evert, te doen. Als wij iets hebben gebouwd willen wij ook betrokken blijven bij het onderhouden. Op die manier kunnen we een machine constant doorontwikkelen en alles toepassen wat we in een later stadium leren, zodat we nog betere machines kunnen maken voor onze klanten.”

“Grimbergen is de perfecte aanvulling voor ons”

Evert: “Ik werk al 30 jaar samen met Grimbergen. We weten precies wat we aan elkaar hebben! Zij komen altijd met goede oplossingen die we vervolgens samen kunnen uitvoeren. Met Peter werk ik al vanaf het begin, wij kennen elkaar zo goed… Grimbergen is echt de perfecte aanvulling voor ons!”

Ook optimaal produceren zonder onnodige kosten? Bekijk onze onderhoudsservice »

Logo Klantverhaal Bruil
Klantverhaal Bruil Machine
Klantverhaal Bruil Machine