• “Met de inzet van het draaistation wordt, per element, dagen aan tijd gewonnen”

MV Werften: “Het Grimbergen-draaistation is de perfecte afsluiting van onze productielijn”

De markt omtrent cruiseschepen loopt over. De vraag naar verre reizen met een prachtig schip is op dit moment groot. Logisch dus dat het Duitse scheepsbouwbedrijf MV Werften het tijd vond voor een snelle en efficiënte manier om cruiseschepen te produceren. 

Een totaal nieuwe productielijn, dat is wat MV Werften graag wilde zien. De bedoeling? Alle secties van een cruiseschip los van elkaar produceren en deze vervolgens transporteren naar het dok. In het dok worden de secties opgebouwd tot één prachtig drijvend product. De grootste uitdaging? Alle losse secties in een krap tijdsvenster zo draaien en deze just-in-time in de juiste positie bij het dok krijgen. Wij werden ingeschakeld om een snel en betrouwbaar draaistation te ontwikkelen en te realiseren.

“Met de inzet van het draaistation wordt, per element, dagen aan tijd gewonnen”

Peter Tersteeg, Projectmanager Grimbergen: “Eén keer eerder hebben wij een dergelijke machine ontwikkeld en gerealiseerd. Uniek! Want er bestaat geen tweede van. Voor de efficiëntie van het gehele productieproces is een goed draaistation essentieel. Op het moment dat alle elementen van een cruiseschip zijn gebouwd moeten deze in de juiste positie worden gedraaid, zodat ze in de gewenste positie bij het dok aankomen. Natuurlijk kan er bij het dok ook worden gedraaid met kranen… maar een element weegt gemiddeld 120 ton! Om dit met kranen te realiseren kost dagen tijd. Het draaistation doet het in een paar uur.”

“Het ontwerp is volledig afgestemd op de situatie, locatie, omgeving en het productieproces.”

Peter: “Ja, er lag al een raamwerk van hoe de machine eruit moest komen te zien. Dat hebben we die eerste keer goed gedaan. Maar dat kan je natuurlijk niet één op één gebruiken voor deze specifieke klant en in dit nieuwe productieproces. Met een ontwerp ben je constant aan het afstemmen welke omgeving er gecreëerd moet worden om het geheel optimaal te laten werken. Deze machine lijkt op het eerste gezicht een stand alone product, maar zo zien wij dat niet. Het moet kloppen met de locatie, de omgeving van het totale productieproces en het moet op het juiste moment de juiste dingen doen. Daarom hebben wij het raamwerk totaal aangepast, toegespitst op de huidige situatie.”

“We hebben onze ervaringen ingezet om deze machine volledig te optimaliseren naar de specifieke behoefte van deze klant”

Peter: “Zoals voor al onze klanten nemen wij ook dit systeem mee in ons onderhoudsprogramma. Via inspecties en (remote) monitoring zullen wij de uptime maximaal houden en (indien nodig) de toekomstige wensen van deze klant vertalen naar een nieuwe- en of aangepaste functionaliteit”.

Ook dagen aan tijd winnen? Bekijk onze onderhoudsservice »

Koninklijk bezoek

Het hele project heeft zoveel impact op de werkgelegenheid en de concurrentiepositie van zowel Duitsland als Nederland binnen de cruiseschepen niche, dat Koning Willem-Alexander en koningin Màxima het hebben vereerd met een bezoek! Een mooie kroon op ons werk.

Copyright Video: MV Werften