De 5 aandachtspunten waarmee u storingen voorkomt

Storingen voorkomen

Herkent u zich in deze situatie? De Technisch Manager geeft aan dat er nu echt iets aan onderhoud gedaan moet worden, de Productie Manager geeft aan dat dit simpelweg niet kan. Er moet productie worden gedraaid en dat moet in een minimaal aantal uren gebeuren. Onderhoud? Dan ligt het proces stil!

Het is beter om onderhoud te plannen dan storingen op te lossen

Toch heeft de Technisch Manager natuurlijk wel een punt. Onderhoud komt in principe nooit echt uit. Maar wat nog vervelender is zijn storingen. Die komen echt nooit gelegen. Daarnaast kan het productieproces naar aanleiding van een storing veel langer stil komen te staan dan tijdens gepland onderhoud. Denk maar eens aan onderdelen die ad hoc moeten worden besteld, een tekort aan personeel om de machine te maken… en nog veel meer problemen. Het is beter om onderhoud te plannen dan storingen op te lossen. Nog een bijkomend voordeel, het inplannen van onderhoud, en daarmee het voorkomen van problemen, is minder kostbaar dan gedwongen stilstand en ad hoc oplossingen.

Met Service & Onderhoud zorgden wij ervoor dat één van onze klanten, Bruil, de komende 10 jaar kan produceren zonder onnodige kosten. Lees hier hun verhaal »

Problemen voor zijn met onderhoud

Goed preventief onderhoud aan een machine is ontzettend belangrijk voor een productiebedrijf. Het zorgt ervoor dat u de problemen voor bent. Hoe u dit gaat realiseren? Met een regelmatige controle van de volgende aandachtspunten maakt u een goede start!

Aandachtspunt 1: Slijtage

Hoe vaak doseert uw machine grondstoffen/beton vanuit een bunker? En hoe is het gesteld met het punt waar deze grondstoffen constant langs schuren? De kans is groot dat de constante wrijving ervoor zorgt dat er, op dat punt, langzaam maar zeker een gat gaat vallen. En wat denkt u van bewegende onderdelen als wielen, lagers, kettingen, rollen, kabels… al deze onderdelen zijn onderhevig aan slijtage. Natuurlijk is het jammer van de investering om een onderdeel te vroeg te vervangen. Maar de kosten die gemaakt moeten worden als dit te laat gebeurt zijn helemaal onnodig. Houd slijtage daarom goed in de gaten en vervang het juiste onderdeel op het juiste moment.

Aandachtspunt 2: Vervuiling

Wist u dat veel storingen zijn te herleiden naar vervuiling van de machine?

Slijpsel, stof, zand en beton blijven allemaal plakken aan de bewegende onderdelen. Het hoopt zich op, net zo lang totdat het onderdeel niet meer kan functioneren. Denk aan vastlopend tandrondsel door ophoping en vervuiling van zand wat er bijvoorbeeld voor zorgt dat de verdeelinstallatie stopt. Ook in dit geval geldt… stilstand als gevolg.

Aandachtspunt 3: Veroudering

Bedrading dat los hangt, snoeren die met tape zijn vastgeplakt. Zo op het eerste gezicht lijkt dit niet erg, maar het kan voor flinke problemen zorgen. Wanneer machines al langere tijd op de werkvloer staan wordt men blind voor de kleine gebreken. Logisch, want de machine doet het toch goed? Echter, de kleine onzorgvuldigheden, de verouderingen, hopen zich op. Onderdelen slijten langzaam maar zeker, kleine reparaties die dienen als symptoombestrijding… een verouderde, niet goed onderhouden machine, takelt af. Gevolg? Een flinke kostenpost, in één keer. En vaak ook nog kosten die voorkomen hadden kunnen worden met de juiste aandacht op het juiste moment.

Aandachtspunt 4: Optimalisatie

Het productiesysteem van vandaag is niet altijd de beste oplossing voor morgen. De huidige technologie ontwikkelt zich snel. Daarnaast hebben we ook te maken met veranderende behoeften van de klant en de wens om passende output te verkrijgen. Voor een optimaal productieproces is het belangrijk om daarin mee te gaan, of in ieder geval op de hoogte te zijn van nieuwe kansen. Met de hedendaagse kennis kan een productieproces gestroomlijnd en geoptimaliseerd worden.

De machine totaal up to date? Dan is het tijd voor het optimaliseren van het bedrijfsproces. Richt hiervoor continue verbeterplannen in. Hulp nodig? Wij denken met u mee »

Aandachtspunt 5: Schakel een onderhoudsspecialist in

Een goede manier om de eeuwige discussie tussen uw Technisch Manager en Productie Manager te stoppen is hen aan te vullen met een onderhouds-specialist. Hij weet als geen ander dat de continuïteit en kwaliteit van uw machines van groot belang zijn voor de resultaten van uw bedrijf. Met kennis, ervaring en die continuïteit in het achterhoofd weet de onderhouds-specialist precies wat er moet gebeuren en wanneer dit het beste kan gebeuren.

Ook optimaal produceren zonder onnodige kosten? Bekijk onze onderhoudsservice »